De voordelen van Value Added Logistics

De voordelen van Value Added Logistics in de logistieke keten

In een wereld waar consumenten steeds hogere eisen stellen aan producten en dienstverlening, is het voor bedrijven van cruciaal belang om efficiënt en effectief te werken. Logistieke processen spelen hierbij een grote rol en kunnen een aanzienlijke impact hebben op de kosten, kwaliteit en leveringsbetrouwbaarheid. Om deze redenen is het concept van Value Added Logistics (VAL) ontstaan, waarbij bedrijven logistieke dienstverleners inschakelen om extra waarde toe te voegen aan hun producten door middel van specifieke bewerkingen en services. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van value added logistics, de verschillende soorten VAL-activiteiten en hoe u als bedrijf hiervan kunt profiteren.

Verschillende VAL-activiteiten voor een optimale logistieke keten

Value Added Logistics omvat een breed scala aan activiteiten die kunnen worden uitgevoerd in de logistieke keten om extra waarde toe te voegen aan het product. Dit varieert van het verpakken en ompakken van producten, het labelen en assembleren van producten, tot het aanbieden van e-commerce fulfillment en warehousing. De activiteiten worden nauwkeurig en volledig naar wens van de klant uitgevoerd, zodat het eindproduct voldoet aan de verwachtingen van de consument. Door warehousing en VAL op één locatie te laten plaatsvinden, kunnen doorlooptijden verkort worden en overbodige voorraden worden voorkomen.

Verpakking als visitekaartje: aantrekkelijke productpresentatie

Een belangrijk aspect van value added logistics is het verpakken van producten. De verpakking speelt namelijk een grote rol bij het aantrekken van klanten en het creëren van een positieve eerste indruk. Daarnaast dient de verpakking als visitekaartje en draagt bij aan de aantrekkelijkheid van het product, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Raben, een logistieke dienstverlener, biedt bijvoorbeeld verpakkingsdiensten aan, zoals het verpakken van goederen in dozen, multi-packs, flow-packs, hoezen en blisters, en het labelen van producten. Dit soort diensten biedt meerwaarde aan de producten die bedrijven produceren en draagt bij aan een betere productpresentatie.

Kostenbesparing en efficiëntie door uitbesteding

Het uitbesteden van VAL-activiteiten kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen en efficiëntieverbeteringen voor bedrijven. Door activiteiten zoals inpakken, ompakken, labelen, assembleren en voorraadbeheer uit te besteden aan logistieke dienstverleners, kunnen verladers zich meer focussen op hun core-business en efficiënter werken. Dit kan leiden tot besparingen op logistieke kosten en tegelijkertijd toegevoegde waarde creëren in de logistieke keten. Bovendien kan het uitbesteden van VAL-werkzaamheden voorkomen dat u dure aanpassingen moet doen in uw eigen processen.

Betere service aan klanten met Value Added Logistics

Een goede VAL-aanpak kan resulteren in een serviceverbetering aan uw klanten. Door gebruik te maken van value added logistics kunnen voorraad- en personeelskosten dalen, kunt u beschikken over een breder productaanbod en verkort u de time-to-market van uw producten. Ook kan het logistieke proces geoptimaliseerd worden door naast opslag van goederen ook bewerkingen zoals verpakken, ompakken, labelen en assembleren van producten uit te voeren. Zo zorgt u ervoor dat uw klanten op maat worden voorzien van de juiste producten, in de juiste hoeveelheden en samenstelling.

De juiste logistieke partner kiezen voor Value Added Logistics

Als u overweegt om gebruik te maken van value added logistics, is het belangrijk om een betrouwbare logistieke partner te kiezen die uw wensen en eisen begrijpt. Raben, bijvoorbeeld, biedt waarde toevoegende services, zoals co-fabricage en co-packing, om bedrijven te helpen nieuwe en geoptimaliseerde bedrijfsoplossingen te vinden. Ze beheren het hele logistieke proces om ervoor te zorgen dat klanten alles op tijd ontvangen. Neem contact op met een logistieke dienstverlener om meer te weten te komen over de mogelijkheden en voordelen van value added logistics voor uw bedrijf.